„Во ритамот на македонските занаети и креации“

На 9ти декември, 2023 со свечено финале ја претставивме модната ревијата „Во ритамот на македонските занаети и креации“ како завршна фаза на имплементација на проектот на Dobredojde Macedonia Welcome Centre „Платформа за женско семејно претприемништво“ којa опфати обука на 35 девојки и жени , вклучувајки и нивни ранливи категории , во соработка со дизајнерката Irina Tosheva а поддржано од Slovenian Embassy Skopje/Амбасада на Република Словенија Gjyle Vishaj Shermin, E. Koxhaxhiku. Н. Е. г-дин Грегор Прескер, Aмбасадор на Р. Словенија во Р. С Македонија, и г-ѓа Emilija Miladinova Avramceva се обратија на публиката со поздравен говор. Aмбасадорот г-дин Грегор Прескер и официјално ја отвори модната ревија.
Менторството на работилниците во Скопје беше во изведба на модната и текстилна продукт дизајнерка Modno Studio LE-TE by Katerina Tosheva и нејзината асистентка, Andrijana Pavlovski.
Менторство во Струмица се одвиваше под водство на MAMA love crochet
во Струга, учениците од СОУ “Нико Нестор”-Струга, менторирани од професорките Slavica Negrieska и Шпреса Ќура, заедно со Irina Tosheva, ги усовршија техниките за рачна завршна обработка и плетење создавајќи прекрасна горна облека, која ќе биде претставена вечерва.
Патувањето заврши со семинар насловен „Со мануелни вештини до сопствен бизнис“ воден од Ирина Тошева и Sofija Janeva. Благодарност до нашите модели кои се инспиративни личности од дипломатскиот кор и јавниот живот во Македонија, кои се солидаризираа со нашите талентирани дизајнерки, нудејќи им охрабрување и желби за понатамошен иден успех.
Г-ѓа Elvira Zlatic PreskerElvira, сопруга на словенечкиот амбасадор, во дизајн на Џезија Мавудоска и Makedonka Mihajlovska
Г-ѓа Oksana Zhudina Bogo , сопруга на политичкиот советник на Делегацијата на ЕУ, во дизајн изработен од Ѓорѓи Чабасовски и Валентина Трајчев
Г-ѓа Billy Angelova сопруга на бугарскиот амбасадор, во дизајн изработен од Елмедина Биба и Љубица Апостолова
Г-ѓа Žanet Markušová Kristínová, сопруга на словачкиот амбасадор, Диора Мена и Selyvon Olika
Г-ѓа Jolanta Grzelczyk сопруга на полски амбасадор, во дизајн изработен од Евдокија Џероска и Тамара Маркачевиќ.
Г-ѓа Gjyle Vishaj министерски и економски советник во Амбасадата на Република Словенија, во дизајн изработен од Седина Руфатоска и Стефани Нацевска. Stefani Nacevska
Проф.д-р, специјалист Аспазија Софијанова, раководител на Одел за неонатална и педијатриска интензивна нега , во дизајн изработен од Диарт Мена и Билјана Дошева Biljana Doseva
М-р архитект г-ца Kejt Panovska дизајн изработен од Доронтина Скендери и Катерина Петреска.
Проф. Д-р Jana Klopcevskaод Технолошко-металуршкиот факултет, УКИМ, во дизајн изработен од Анеса Авмедоска и Елена Николовска.
Г-ѓа Ира Бабиќ, специјалист за маркетинг комуникации, во дизајн изработен од Елмедина Каба и Неда Стефанова.
г-ѓа Ленче Ристовска, јавен обвинител , вработена во основно јавно обвинителство Скопје, дизајн изработен од Арлина Казиу и Десанка Димитров.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *