Uncategorized

Нико Нестор го посети американското катче

Економскиот службеник Рајан Милер и економскиот асистент Розита Мреношки во U.S. Embassy North Macedonia го посетија катчето за да разговараат со младите луѓе на тема Животна средина и заштита на животната средина. Нелегалното сеча, нерегулирано риболов и загадување – беа некои од прашањата што студентите ги најдоа релативно на нашата заедница. Влијанието на врсниците и …

Continue Reading
Uncategorized

„Водата е живот, водата е здравје“

Денеска во нашето училиште, учениците од струката прехрамбен техничар, со скромна организација, но со големо значење го одбележаа Меѓународниот ден на храната 16 Октомври, под мотото „Водата е живот, водата е здравје“

Continue Reading
Uncategorized

EU CODE WEEK 2023!

По повод европската недела на кодот и оваа година, по петти пат, во организација на професорката Билјана Стојаноска-Наумоска, ќе се одржи активноста CodyRoby. CodyRoby е тимска игра, се игра unplugged (не е потребен компјутер), правилата се едноставни. Место на настанот е училишниот двор. Термини: • вторник, 10.10.2023, од 12:15 до 13:15 • четврток: 12.10.2023, од …

Continue Reading
Uncategorized

„Платформа за женско семејно претприемништво“-проект во Нико Нестор-Струга

Десет вредни, креативни и мотивирани ученици од СОУ „Нико Нестор“ – Струга SHMK “Niko Nestor”-Struge од текстилната и кожарската наска ја усовршуваат својата рачна умешност во ракотворбите, истовремено запознавајќи се со основните претприемачки вешти под стручно менторство на професорките Slavica Negrieska и Шпреса Ќура, во соработка со реномираната модна дизајнерка , Irina Tosheva Иницијативата „Со …

Continue Reading
Uncategorized

Изложба на школа за истражувачки и иновативни проекти

Денес во нашето училиште се одржа едукативна изложба на школа за истражувачки и иновативни проекти на наградени ученици од средните училишта од одржаниот 58 државен натпревар на младите истражувачи од РС Македонија 2022 по применети природни и технички науки. На настанот присуствуваше Министерот за образование и наука Јетон Шаќири, директорот на Народна техника на Македонија …

Continue Reading
Uncategorized

Американските катчиња

Американските катчиња и оваа година го организираа традиционалниот Skopje Mini Maker Faire – Саем на иновации, на 27-ми септември, во преддворјето на Младински културен центар во Скопје. Ученици и професорката Билјана Наумоска од нашето училиште беа дел од оваа изложба

Continue Reading
Uncategorized

Патрониот празник на училиштето

Денес преку скромна манифестација го одбележавме патрониот празник на училиштето. Бројни гости помеѓу кои претставници од фамилијата на нашиот великан Нико Нестор, претставници од општина Струга, Државниот просветен инспекторат, Бирото за развој на образованието , Сојузот на борци, голем број наставници и ученици беа дел од овај настан. Со посебна чест и задоволство ги наградивме …

Continue Reading